Wat is led

Wat is LED-verlichting?
LED is de afkorting van “Light-Emitting Diode” en is een halfgeleider chip die licht geeft als er stroom doorheen gaat. Iedereen kent de LED’s al jaren als rode of groene indicatorlampjes op electronische apparaten zoals TV, versterker en koffieapparaten etc. Sinds het jaar 2000 kunnen er LED’s  met hoge helderheid in massaproductie gemaakt worden. Dit was het begin van de vervangingsmarkt voor gloei-en halogeenlampen van 15W tot 25W.
Inmiddels is de techniek zover ontwikkeld dat de meest voorkomende lampen, vervangen kunnen worden door led-lampen met behoud van dezelfde mooie warme kleur zoals wij van de gloeilampen gewend zijn.

LED-verlichting heeft veel grote voordelen ten opzichte van uw conventionele verlichting, deze kunt u hieronder lezen.

Waarom kiezen voor LED-verlichting?
LED-verlichting heeft meerdere voordelen:

Laag energieverbruik
LED-verlichting verbruikt ongeveer 10% van het vermogen, van een gloei- of halogeenlamp. Hierdoor bespaart u gemiddeld 85% op uw verbruik van electriciteit. Op jaarbasis kunt u dus flinke bedragen besparen op uw energierekening.

Lange levensduur
Voor LED-verlichting wordt vaak 50.000 branduren opgegeven, vaak wordt zelfs langer opgegeven (tot 100.000 branduren). Ter vergelijking: een normale gloeilamp heeft ongeveer een levensduur van 1000 branduren. Een LED-lamp gaat bij normaal gebruik meer dan 20 jaar mee.

De lange levensduur biedt tevens een veel voordelen aan bijvoorbeeld openbare ruimtes, hotels en verlichting in hoge ruimtes zoals ontvangsthallen en trappenhuizen. De verlichting in hotelkamers levert een energiebesparing op, minder handlingskosten en hotelgasten lopen minder risico dat ze geconfronteerd worden met kapotte lampen. Vervanging van lampen in hoge ruimtes zoals trappenzalen en bioscopen is minder vaak nodig, zodat het investeringen in werken op hoogte (trappen / hoogwerkers etc.) sterk beperkt wordt.

Duurzaamheid
LED-verlichting is zeer schok- en trilbestendig. De gloeidraad in ‘normale verlichting’ is het zwakke punt, LED-verlichting heeft geen gloeidraad.

Directe veiligheid
LED-verlichting produceert (bijna) geen warmte. Hierin zit ook het grote verschil met de gloeilamp, waarin ongeveer 90% van de energie omgezet wordt in warmte. Doordat het niet of nauwelijks warm wordt, is het een zeer kindvriendelijke verlichting.

Indirecte veiligheid
Doordat LED-verlichting bijna geen energie verbruikt, is het helemaal niet duur om ‘s avonds en ‘s nachts rondom het huis verlichting te laten branden en zo de veiligheid te vergroten.

Geen straling
LED-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de LED-lampen geschikt voor toepassingen in voeding of textiel, of bijvoorbeeld om oude voorwerpen in musea te verlichten.

Snelle responstijd (ideaal voor digitale sturing)
Een LED-lamp heeft geen ‘opwarmtijd’ nodig zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is, hierdoor is Led-verlichting zeer snel in- en uit te schakelen en doet meteen wat het moet doen.

LED-verlichting heeft echter ook nadelen:
Niet alle LED-lampen zijn dimbaar
Niet alle LED-lampen zijn dimbaar. Speciale technieken maken dit wel mogelijk maar verhoogt daardoor de prijs een beetje. Wij geven per LED-lamp aan of deze dimbaar is.

Aanschafkosten LED
Led-verlichting is duurder in aanschaf dan gewone verlichting maar verdient zich zeker terug binnen x aantal jaren. Deze besparing is natuurlijk afhankelijk van het aantal branduren. Daarnaast is de levensduur gemiddeld zo’n 20 jaar en en zult u dus minder vaak een nieuwe lamp hoeven te kopen.