English French German Nederlands Spanish
     
   

Wat is Led?

1 Wat is LED-verlichting?

LED is de afkorting van “Light-Emitting Diode” en is een halfgeleider chip die licht geeft als er stroom doorheen gaat. Iedereen kent de LED’s al jaren als rode of groene indicatorlampjes op electronische apparaten zoals TV, versterker en koffieapparaten etc. Sinds het jaar 2000 kunnen er LED’s  met hoge helderheid in massaproductie gemaakt worden. Dit was het begin van de vervangingsmarkt voor gloei-en halogeenlampen van 15W tot 25W.
Inmiddels is de techniek zover ontwikkeld dat de meest voorkomende lampen, vervangen kunnen worden door led-lampen met behoud van dezelfde mooie warme kleur zoals wij van de gloeilampen gewend zijn.

LED-verlichting heeft veel grote voordelen ten opzichte van uw conventionele verlichting, deze kunt u hieronder lezen.

 

 • 2 Waarom kiezen voor LED-verlichting?

  LED-verlichting heeft meerdere voordelen:

  Laag energieverbruik
  LED-verlichting verbruikt ongeveer 10% van het vermogen, van een gloei- of halogeenlamp. Hierdoor bespaart u gemiddeld 85% op uw verbruik van electriciteit. Op jaarbasis kunt u dus flinke bedragen besparen op uw energierekening.

  Lange levensduur
  Voor LED-verlichting wordt vaak 50.000 branduren opgegeven, vaak wordt zelfs langer opgegeven (tot 100.000 branduren). Ter vergelijking: een normale gloeilamp heeft ongeveer een levensduur van 1000 branduren. Een LED-lamp gaat bij normaal gebruik meer dan 20 jaar mee.

  De lange levensduur biedt tevens een veel voordelen aan bijvoorbeeld openbare ruimtes, hotels en verlichting in hoge ruimtes zoals ontvangsthallen en trappenhuizen. De verlichting in hotelkamers levert een energiebesparing op, minder handlingskosten en hotelgasten lopen minder risico dat ze geconfronteerd worden met kapotte lampen. Vervanging van lampen in hoge ruimtes zoals trappenzalen en bioscopen is minder vaak nodig, zodat het investeringen in werken op hoogte (trappen / hoogwerkers etc.) sterk beperkt wordt.

  Duurzaamheid
  LED-verlichting is zeer schok- en trilbestendig. De gloeidraad in ‘normale verlichting' is het zwakke punt, LED-verlichting heeft geen gloeidraad.

  Directe veiligheid
  LED-verlichting produceert (bijna) geen warmte. Hierin zit ook het grote verschil met de gloeilamp, waarin ongeveer 90% van de energie omgezet wordt in warmte. Doordat het niet of nauwelijks warm wordt, is het een zeer kindvriendelijke verlichting.

  Indirecte veiligheid
  Doordat LED-verlichting bijna geen energie verbruikt, is het helemaal niet duur om 's avonds en 's nachts rondom het huis verlichting te laten branden en zo de veiligheid te vergroten.

  Geen straling
  LED-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de LED-lampen geschikt voor toepassingen in voeding of textiel, of bijvoorbeeld om oude voorwerpen in musea te verlichten.

  Snelle responstijd (ideaal voor digitale sturing)
  Een LED-lamp heeft geen 'opwarmtijd' nodig zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is, hierdoor is Led-verlichting zeer snel in- en uit te schakelen en doet meteen wat het moet doen.

  LED-verlichting heeft echter ook nadelen:

  Niet alle LED-lampen zijn dimbaar
  Niet alle LED-lampen zijn dimbaar. Speciale technieken maken dit wel mogelijk maar verhoogt daardoor de prijs een beetje. Wij geven per LED-lamp aan of deze dimbaar is.

  Aanschafkosten
  Led-verlichting is duurder in aanschaf dan gewone verlichting maar verdient zich zeker terug binnen x aantal jaren. Deze besparing is natuurlijk afhankelijk van het aantal branduren. Daarnaast is de levensduur gemiddeld zo'n 20 jaar en en zult u dus minder vaak een nieuwe lamp hoeven te kopen.

  Met ons calculatie programma kunt u eenvoudig uitrekenen wat uw besparing en de terugverdientijd is.

  3. Wat betekent AC en DC?

  AC betekent ‘Alternating Current' oftewel wisselspanning. Indien verlichting direct op het lichtnet (wat meestal voorkomt) aangesloten wordt, is het in Europa altijd 220/230VAC (220/230 Volt Alternating Current).
  DC betekent ‘Direct Current' oftewel gelijkspanning.

  4. Wat betekent GU10, MR16 (GU5.3), MR11 (GU4), E14, E27, PAR20 etc?

  Dit zijn allemaal gestandaardiseerde type-aanduidingen van de fitting. Indien u een bepaald type fitting heeft, kunt u alleen die lamp gebruiken die voor die fitting gemaakt is.

  5. Welke transformatoren zijn geschikt?

  Enkel electromagnetische (LF) en gewikkelde transformatoren zijn geschikt om als voeding te dienen voor 12V LED-spots.
  Een hoogfrequente (HF) electronische transformator heeft een bepaalde belasting nodig (vaak 20 of 35Watt) om op te starten. LED-spots verbruiken aanzienlijk minder (tot 3Watt) en vormen dus een te lage belasting voor de transformator. Indien u meerdere LED-spots gebruikt en zo toch in de buurt komt van de minimale belasting, zullen de spots toch gewoon kunnen opstarten.
  LED-spots verwachten echter een wisselspanning van 50Hz en niet de hoogfrequente spanning die de electronische transformator afgeeft en dit zal zorgen voor een vele kortere levensduur.

  6. Hoe wordt lichtsterkte (of luminantie) uitgedrukt?

  Lichtsterkte (wordt uitgedrukt in mcd = milli candela) is de hoeveelheid licht die een lamp in een bepaalde richting uitstraalt.
  1000 mcd (of 1 cd) is grofweg gelijk aan het licht van 1 kaars dit komt overeen met 1 lumen per steradiaal).
  Hoe meer lumen de lamp heeft hoe groter de lichtsterkte.

  7. Hoeveel vermogen levert LED-verlichting?

  Ten onrechte wordt het wattage van een lamp aangezien als indicatie voor het uitgestraalde licht.
  In werkelijkheid wordt de lichtopbrengst (lumen) als meeteenheid gebruikt voor de lichtopbrengst van een lamp.
  Het wattage van een lamp is een indicatie voor de verbruikte hoeveelheid energie en niet voor de hoeveelheid uitgestraald licht. Veruit het grootste gedeelte van verbruikte energie (80%) van een gloeilamp wordt omgezet in warmte en slechts een klein gedeelte in licht.  Bij een Led-lamp is dit slechts 15%

Globaal kunnen we zeggen dat een Led-lamp een energiebesparing geeft van 85%-90%.

8. Wat betekent de term 'Openingshoek' , ‘Lichthoek’ of Lichtspreiding ?

Dit is de hoek waarin de lichtbundel zich verspreidt. Een gewone gloeilamp heeft een openingshoek van ruim 340°, omdat het uitgestraalde licht alleen bij de fitting wordt tegengehouden. Bij spots is deze hoek veel kleiner. Bij onze LED-lampen wordt de lichthoek aangegeven.

9. Wat betekent de kleurtemperatuur van een lamp?

De kleur van het licht heeft een grote invloed op de kleurbeleving in een ruimte. De kleurtemperatuur van de lichtbron is dus belangrijk. Licht wordt in de volksmond koel wit (CW) of warm wit (WW) genoemd. Nauwkeuriger is de de term kleurtemperatuur, dit is wat technisch. De kleurgradatie van het licht wordt vergeleken met het licht dat wordt uitgestraald door een sterk verhitte ijzeren staaf waarvan de temperatuur bekend is. Op deze manier kan de lichtkleur worden uitgedrukt doormiddel van een temperatuurwaarde in Kelvin (K). We noemen dit de kleurtemperatuur (Tk).

Voorbeelden

temperatuur (K)miredomschrijving
1200 833 kaarslicht
2000 500 zonsopkomst en zonsondergang
2800 357 wolfraam-gloeilamp (gewone lamp), zonsopkomst en zonsondergang
3000 333 studio, 3000-kleur TL lamp 830 is kleurweergave 80 en kleurtemperatuur 3000 K
3200 312 halogeenlamp
3400 294 filmzon
3500 288 een uur na zonsopkomst
4000 250 4000-kleur TL lamp 840 is kleurweergave 80 en kleurtemperatuur 4000 K
4200 - 4700 238 - 213 mengsel van kunst- en daglicht
5000 200 fototoestel-flitser, daglicht ("D50" is "Daglicht 5000")
5600 178 standaard daglicht
6000 167 middagzon
6500 154 Wit/Neutraal. Standaard waarde voor televisie of monitor.
7000 - 10000 141 - 100 Zware bewolking of schaduw aan de noordzijde. Zonder direct zonlicht.

 

 

Wij gebruiken de volgende categorieën:

2500-2800 K

          Extra warmwit

2800-3500 K

          Warmwit

3500-5000 K

          Neutraalwit

>5000 K

          Koelwit